Saturday, May 19, 2007

Kopie

protokolů případu Tereza začali hledat na den Mláďátek, ale než je našli, byl leden a psal se rok 1968.
Teprve ráno pátého ledna; den před Třemi králi, se na psacím stole Martina Becka ocitl zaprášený fascikl. Člověk nemusel být detektivem, aby poznal, že jej vyhrabali kdesi v nejzapadlejším koutě archívu, kde v něm řadu let nikdo ani neobrátil list.
Martin Beck rychle našel stránku 1244. Text byl stručný. Kollberg se mu nakláněl přes rameno a oba četli:
Výslech prodavače Nilse Erika Göranssona 7. srpna 1951. Göransson uvádí, že se narodil ve finské obci města Stockholmu 4. října
1929. Otec elektrikář Algot Erik Göransson, matka Benita Göranssonová, rozená Rantanenová. T. č. je zaměstnancem firmy Allimport, Holandská ulice č. 10, Stockholm.
Göransson uvádí, že Terezu Camaráo znal a že se v určitých obdobích také stýkal s lidmi, se kterými se stýkala ona, avšak nikoli v období těsně před její smrtí. Dále uvádí, že měl s Terezou Camaráo dvakrát intimní styk, a to poprvé v bytě na Svartmanově ulici, ve Stockholmu, kde bylo ještě několik dalších osob. Z těch si pamatuje pouze Karla Äkeho Birgera Svenssona-Raska. Podruhé ve sklepním lokále na Holandské ulici ve Stockholmu. I tentokrát byl přítomen Svensson-Rask a i on měl s paní Camaráo intimní styk. Göransson uvádí, že už si přesně nepamatuje, kdy to bylo, ale že k oběma setkáním došlo koncem listopadu (nebo) začátkem prosince minulého roku, to jest roku
1950, a že mezi oběma setkáními uplynulo několik málo dní.
Göransson uvádí, že další osoby, jež se s paní Camaráo stýkaly, nezná.
Od 2. června do 13. června byl Göransson v Eksjö, kam odjel automobilem pozn. zn. A 6310, aby na účet firmy, u níž byl zaměstnán, obstaral prodej oděvů. Göransson je držitel a majitel tohoto automobilu pozn. zn. A 6310, Morris Minor, model 1949.
Zápis přečten a schválen.
Ve službě (značka)